Een eigen moestuin? Zo doe je dat!

Een eigen moestuin? Zo doe je dat!

Wil je graag je eigen groenten en fruit kweken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen! In deze blog vind je alles wat je moet weten om te beginnen met kweken, zelfs als je nog geen ervaring hebt. En goed om te weten: op Tuingoedkoop.nl shop je gemakkelijk een hele moestuin bij elkaar!

Een eigen moestuin in 7 stappen

Een moestuin beginnen is makkelijker dan je denkt! Als je wilt beginnen met kweken, zijn er een paar stappen die je moet nemen. Allereerst moet je bepalen welke groenten en fruit je wilt kweken en welke ruimte je hebt om te kweken. Vervolgens moet je zorgen voor goede kwaliteit zaden, potgrond en potten of een stukje grond. In de webshop van Tuingoedkoop vind je alles wat je nodig hebt om te beginnen met kweken. Let's go!

 1. Kies een geschikte plek: zoek een plek in je tuin of op je balkon die voldoende zonlicht krijgt en waar de grond goed is. Geen (grote) tuin? Geen probleem! Als je geen tuin hebt, kun je ook een moestuin beginnen in potten of verhoogde bedden zoals een oppottafel
   
 2. Bepaal wat je wilt kweken: kies groenten en fruit die geschikt zijn voor het seizoen en kies uiteraard enkel groenten en fruit die jij het allerlekkerst vindt! Begin bijvoorbeeld met groenten zoals tomaten, sla, radijsjes, courgettes of kruiden zoals basilicum en peterselie. 
   
 3. Bereid de grond voor: maak de grond los en verwijder eventueel onkruid. Voeg compost toe om de grond voedzamer te maken en eventueel extra meststoffen als dat nodig is. Ga je kweken in een pot of oppottafel? Mazzel, dan hoef je dt niet te doen! Maar zorg wel dat je goede grond gebruikt, zoals de DCM Zaai- en Stekgrond. 
   
 4. Zaaien of planten: zaai de zaden volgens de instructies op de verpakking of plant de zaailingen in de grond. Zorg ervoor dat de afstand tussen de planten groot genoeg is zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.
   
 5. Water geven: houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Maar, geef niet te veel water, anders kunnen de planten gaan rotten.
   
 6. Verzorging: geef de planten regelmatig voeding en snoei ze indien nodig. Bescherm de planten tegen ongedierte en ziekten door bijvoorbeeld afdekfolie of natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
   
 7. Oogsten: afhankelijk van wat je kweekt, kun je na enkele weken tot maanden de eerste oogst verwachten. Dan gaat de fun beginnen! Pluk de groenten en fruit regelmatig om de planten te stimuleren om meer te produceren en geniet extra lang van al dat lekkers!

Tip van Tuingoedkoop: begint je hoofd te duizelen van dit stappenplan? Bekijk dan eens de Tuingoedkoop Kweekstarter: het alles-in-één pakket om te beginnen met kweken!

Shop de Tuingoedkoop Kweekstarter

Een eigen moestuin, waarom? Daarom!

Een eigen moestuin hebben biedt vele voordelen. Niet alleen is het een leuke en ontspannende hobby, maar het geeft je ook de mogelijkheid om gezond en vers voedsel te verbouwen zonder pesticiden en andere chemicaliën. Bovendien bespaar je geld op je boodschappen, draag je bij aan een duurzamere wereld en kun je genieten van de voldoening die het kweken van je eigen groenten en fruit met zich meebrengt. Maar dat is nog niet alles!

 • Kweken met de kinderen

Een groot voordeel van het kweken van je eigen groenten en fruit is dat je kinderen hierbij kunt betrekken. Het is een leuke en educatieve activiteit die kinderen helpt begrijpen waar hun voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Het kan ook helpen om een gezonde eetgewoonte te ontwikkelen, omdat kinderen meer geïnteresseerd zijn in het eten van voedsel dat ze zelf hebben gekweekt. Bekijk al onze producten voor kweken met de kids, zoals kindergereedschap, handschoenen en leuke kweekzakken.

 • Zelf kweken is gezond

Naast de educatieve voordelen heeft het kweken van je eigen groenten en fruit ook gezondheidsvoordelen. Het eten van verse, zelfgekweekte producten zorgt ervoor dat je minder bewerkte voedingsmiddelen eet en meer vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Steeds meer groentes en fruit zijn bespoten en het wordt steeds duurder om ze te kopen. Door je eigen eten te kweken, weet je zeker dat het vrij is van schadelijke stoffen en het kan je geld besparen op je boodschappen. Dat maakt het nóg lekkerder!

Het belang van goede zaden

Als je begint met kweken, is het belangrijk om goede kwaliteit zaden te gebruiken. Goede zaden zorgen voor gezonde planten die een goede opbrengst leveren. Kwalitatieve zaden hebben namelijk een hogere kiemkracht en zijn beter bestand tegen ziektes en plagen, waardoor de kans groter is dat je een gezonde en productieve oogst zult hebben. Bij Tuingoedkoop vind je een ruim assortiment aan zaden van hoge kwaliteit, zodat je verzekerd bent van een goede start! In de webshop van Tuingoedkoop vind je zaden voor al het lekkers, van groenten als augurken tot kruiden als peterselie!

Bekijk onze Zaden

Welke zaden kun je wel en juist niet bij elkaar zaaien?

Bij het kweken van groenten en fruit is het belangrijk om te weten welke combinaties je moet vermijden en welke juist goed zijn. Sommige planten hebben namelijk een negatief effect op elkaar, terwijl andere elkaar juist versterken. Zo moet je bijvoorbeeld vermijden om wortels te planten naast knoflook, ui of prei. Deze planten geven namelijk stoffen af die de groei van de wortels kunnen belemmeren. Ook aardappelen en tomaten kunnen beter niet naast elkaar worden geplant, omdat ze beiden vatbaar zijn voor dezelfde ziekten en plagen.

Er zijn echter ook combinaties die juist goed werken. Zo kunnen bonen en maïs elkaar versterken. Bonen hebben stikstof nodig om te groeien, en maïs kan deze stikstof uit de lucht halen. Door bonen en maïs naast elkaar te planten, profiteren beide planten hiervan. Ook is het goed om kruiden te planten naast groenten. Kruiden kunnen namelijk helpen om plagen op afstand te houden en de groei van de groenten te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan basilicum naast tomaten, of peterselie naast wortels. Door de juiste combinaties te maken kweek jij straks de beste tomaten van Nederland!

Aan tafel! Wanneer kun je je eigen kweek oogsten?

Nadat je al dat harde werk hebt verricht wil je natuurlijk weten wanneer de (letterlijke) vruchten zich afwerpen. Hieronder vind je een lijstje van de meest gebruikelijke groenten, fruit en kruiden die je in Nederland in je eigen moestuin kunt kweken, wanneer je ze moet planten en hoelang het duurt voordat je ze kunt oogsten:

 • Groenten:

 • Tomaten: zaaien in maart, oogsten van juli tot oktober (4-5 maanden)
 • Wortels: zaaien in april-mei, oogsten van juli tot september (3-4 maanden)
 • Radijs: zaaien in maart-april en augustus-september, oogsten na 4-6 weken
 • Sla: zaaien in maart-juli, oogsten na 8-10 weken
 • Courgette: zaaien in april-mei, oogsten van juli tot oktober (2-3 maanden)
 • Komkommer: zaaien in april-mei, oogsten van juli tot oktober (3-4 maanden)
 • Boontjes: zaaien in mei-juni, oogsten van juli tot augustus (2-3 maanden)
   
 • Fruit:

 • Aardbeien: planten in maart-april, oogsten van juni tot juli (2-3 maanden)
 • Appels: planten in november, oogsten van september tot oktober (10-11 maanden)
 • Peren: planten in november, oogsten van september tot oktober (10-11 maanden)
 • Bramen: planten in november, oogsten van juli tot augustus (8-9 maanden)
   
 • Kruiden:

 • Basilicum: zaaien in maart-juni, oogsten na 8-10 weken
 • Peterselie: zaaien in maart-juli, oogsten na 8-10 weken
 • Munt: zaaien in maart-juli, oogsten na 8-10 weken

De lekkerste ehhh... leukste zaai weetjes

 • Sommige zaden, zoals pompoen- en zonnebloempitten, zijn ook lekker om te eten.
 • Er zijn planten die het goed doen in de schaduw, zoals sla, spinazie en radijsjes.
 • Wist je dat je radijsjes al na 4 weken kunt oogsten? Race radijs!
 • Je kunt zaden ook voorweken voordat je ze zaait, om de kieming te bevorderen.
 • Je kunt zelfs in de winter zaaien, bijvoorbeeld in een koude kas of binnenshuis met behulp van een kweeklamp.

Een moestuin bij elkaar shoppen op Tuingoedkoop.nl

Bij Tuingoedkoop.nl kun je alles vinden om jouw eigen moestuin te starten en te onderhouden. Van zaden tot plantenbakken en van bemesting tot gereedschap, alles is hier te vinden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, Tuingoedkoop.nl heeft voor ieder wat wils. Door de ruime keuze aan producten kun je gemakkelijk een moestuin bij elkaar shoppen die past bij jouw wensen en behoeften. Zo kun je genieten van heerlijke, verse en gezonde groenten en fruit uit eigen tuin. Bovendien staan de experts van Tuingoedkoop.nl altijd voor je klaar met handige tips en adviezen, zodat jouw moestuin een groot én lekker succes wordt!