Hoe werkt de Kweekstarter?

Hoe werkt de Kweekstarter?

Hier vind je de 7 stappen voor het zaaien van jouw Kweekstarterspakket!
 

Stap 1. De bak vullen met grond. Vul de bak tot de rand en druk de grond licht aan. Niet te hard zodat je de grond luchtig houdt en ruimte overlaat voor zuurstof. 

Stap 2. Regels maken, we zaaien 4 soorten zaad dus 4 regels. Zaaien op regels zorgt voor overzicht en zo zie je meteen wat er niet in je kweekbak of moestuin hoort te groeien, onkruid groeit niet op regels. 

Stap 3. Pak de zaden die je gaat zaaien en schrijf de namen op de etiketjes. Schrijf altijd etiketjes bij wat je zaait, je gaat anders echt vergeten wat je waar gezaaid hebt. Lees de instructies achter  op het pakje zaad, hier staat bijvoorbeeld de zaaitijd aangegeven, kiemduur,zaaitemperatuur, zaaidiepte enzovoort. 

Stap 4. Vul de zaadstrooier met zaad. De meeste zaden zijn zo klein dat je het met je handen niet goed kunt doseren, een zaadstrooier is hier perfect voor en heeft 5 verschillende openingen. 

Stap 5. Zaai de regel in en maak hemt dicht. Zaai niet te dik dit zodat de kiemen ruimte hebben om te groeien en druk de grond weer niet te hard aan. Houd je aan de juiste zaaidiepte. Een vuistregel is dat je net zo diep zaait als de dikte van het zaad.  

Stap 6. Water geven. Gebruik een flessebroes of plantenspuit om water te geven. De eerste keer mag je best wat water geven omdat de grond nog droog is. Daarna geef je water wanneer de grond droog aanvoelt. Check dit dagelijks, kiemen kunnen slecht tegen droogte. 

Stap 7. Deksel erop. Geef de kweekkas de zonnigste plek in huis, de zon en warmte zijn een belangrijke factor in het groeiproces. Doe de ventilatiegaten dicht en na de ontkieming mogen ze open. Zodra de plantjes 1 tot 2 cm zijn en blaadjes krijgen mag de kap eraf, doe je dit niet zullen de kiemen lang en slap worden, dit moet je zien te voorkomen. 

 

We zien je graag terug bij de volgende stappen, waar we laten zien wat je moet doen als de kiemplantjes gegroeid zijn.

Succes met zaaien!